Selain dari masakan Bugis 'Peria Kambu' di rumah 'ambuk' (atuk Elisha sebelah ayah) di Kampung Iboi Sadong Jaya, Elisha tidak melepaskan peluang untuk mencuba pelbagai makanan tempatan di sekitar Kuching saperti Mee Kolok, Laksa Sarawak, Ayam Pansuh dan sayur Midin.
Paling digemari Elisha ialah makan seafood di Topspot yang terletak di bandar Kuching. Memang berbaloi ..murah dan punyai banyak pilihan. Yang pasti masakan soft shell crab (ketam kulit lembut) menjadi favourite Elisha sehinggakan kulit ketam di bahagian penyepitnya habis Elisha kerjakan. Kalau tak percaya datanglah dan mencubanya sendiri!
Ini keropok bakul digoreng bersama tiram. Kiri - Kenalan Atuk Elisha Tuan Hj Mahbang bekas Guru Besar di Beladin Sarawak |
Kami juga ke kilang Kek Lapis Dayang Salhah - Hanya beberapa minit sahaja dengan menaiki bot penambang dari jeti hotel kami berhampiran Waterfront menyeberangi.Sungai Sarawak
.
No comments:
Post a Comment